“De architect wilde het dak in een specifieke kleur uitvoeren en de aannemer wist precies wie we voor deze klus moesten hebben.”

Pieter van Hoesel van de Rijksuniversiteit Groningen kijkt tevreden terug op de bouw van de nieuwe tentamenhal op het Zernike complex.

Je kunt er niet omheen. De nieuwe tentamenhal op het Zernike complex valt van verre al op door het ontwerp en de uitstraling. “De architect wilde het gebouw een unieke uitstraling geven en deed dat door consequent de kleur oranje door te voeren. Door de oranje geleurde entree en foyer kleurt het daglicht door de transparante kopgevels eveneens oranje”, licht Pieter van Hoesel toe. Van Hoesel was als projectmanager van de afdeling Vastgoed en Investeringsprojecten van de RuG verantwoordelijk voor de totstandkoming van de nieuwe tentamenhal. Huisvesting speelt een voorwaardenscheppende rol om de doelstellingen van de universiteit te realiseren. “De oude tentamenhal op het Zernikecomplex was sterk verouderd”, zegt Van Hoesel.

Het voldeed niet langer aan de eigenschappen waaraan een gebouw volgens de RuG moet voldoen.” Het programma van eisen was duidelijk: een verhoging van de capaciteit, een unieke uitstraling en identiteit en een directe bijdrage in duurzaamheid, kwaliteit en levendigheid. Het ontwerp is van Onix Architecten. De bouw was in handen van aannemingsbedrijf Rottinghuis.

“Vanuit het overall ontwerp wilde de architect het dak in een specifieke kleur uitgevoerd hebben. De aannemer wist dat we Smid & Hollander voor deze klus moesten hebben”, vertelt Van Hoesel. “Smid & Hollander Dakbouw heeft ons in eerste instantie geadviseerd in de dakconstructie en het materiaal.” Naast het esthetische aspect was er een praktische doelstelling, namelijk warmtekering. Waar vroeger het dak werd afgedekt met een grindlaag, zijn tegenwoordig lichtere en duurzamere varianten mogelijk. “Smid & Hollander Dakbouw kwam vervolgens met een oplossing die voldoet aan alle eisen, van esthetiek tot duurzaamheid.”

Het licht hellende dak van de tentamenhal is voorzien van een NOx coating. Dit is een watergedragen emulsie van bitumen en water met additieven zoals luchtzuiverende katalysatoren. Deze pasta heeft een luchtzuiverende werking door het neutraliseren van schadelijke NOx en gasvormige koolwaterstoffen. Het dak is uitgevoerd in een witte kleur om zonreflectie te bevorderen. Met een minimale levensduurgarantie van 10 jaar en het onderhoudsvriendelijke karakter is het dak ook nog eens economisch verantwoord. “We zijn zeer tevreden met het eindresultaat”, besluit Van Hoesel. “De tentamenhal is een blikvanger en ook de studenten reageren positief. Bovendien draagt het gebouw op verschillende manieren bij aan de duurzaamheidseisen die wij onszelf stellen.”

Smid en Hollander e-zine

Meld u nu aan op de Smid en Hollander nieuwsbrief

Exclusieve voordelen, als eerste toegang tot belangrijk nieuws, inspiratie en informatie over o.a. innovatieve materialen en meer…

 

© 2023 Smid en Hollander Dakbouw B.V.

Essence E-Services